Ljubljanski polumaraton

Ljubljanski maraton za veliki broj trkača iz ex-YU zemalja tradicionalno zatvara trkačku sezonu budući da se održava poslednjeg vikenda u oktobru, a poslednjih godina postao je veoma popularan i kotira se među najbolje organizovanim i najposećenijim u Evropi. Organizator trke je Mestna občina Ljubljana, generalni sponzor je Volkswagen, dok su i neki od ostalih zvučni: Garmin, Barilla, Adidas, Intersport i Isostar.

Ljubljana nije velika – sa oko 300,000 stanovnika je najmanji glavni grad u Evropi i nema svetski poznatih atrakcija, što je sjajno: nema potrebe juriti sa jednog mesta na drugo, sumanuto fotografisati i žuriti da se sve obiđe za kratko vreme. Kroz centar protiče reka Ljubljanica i ona “deli” grad na istočni i zapadni deo – najprepoznatljivija znamenitost grada je Ljubljanski grad, odnosno zamak i nalazi se na uzvišenju u istočnom delu. Ulazak u zamak se naplaćuje 7,5 eura – vredi jer je pogled na grad fantastičan!

thumbnail_IMG_6154

Centralni trg je Prešernov, sa statuom najvećeg slovenačkog pesnika Franca Prešerna (ovde je i najčešći gradski meeting-point) dok se u neposrednoj blizini nalaze tri odvojena mosta jedni pored drugih (poznati su još i kao Tromostovje).

Poslednji vikend u oktobru je u potpunosti je prilagođen učesnicima trke kojih bude blizu 20.000: najveći trkački ekspo sajam u Sloveniji na 1500 m2 sa preko 45 izlagača i promotivnim i povoljnim cenama opreme, pasta partijem i pratećim programom, ceremonijom otvaranja i sjajnom publikom. Jednostavno u toku maratonskog i polumaratonskog vikenda grad “diše” za trkače. 🙂

Startnina (do polovine avgusta) staje 35 eura, dok je nakon toga 40 eura. Uključuje finišersku medalju, 4 okrepne i 2 stanice sa vodom na stazi, majicu sa logom trke i  učešće na Barilla pasta druženju dan koje se organizuje u subotu i traje od 13 do 20h u Srebrnoj dvorani sajma gde je i Expo centar.

Preuzimanje startnih brojeva je na izložbenom sajmu Gospodarsko razstavišče (ovde se, inače, održavaju i sajam vina, međunarodne izložbe mačaka, marketing konferencije, simpozijumi), sve je veoma lepo organizovano i sređeno. Moguće je kupiti i suvenire iz prethodnih godina: torbe, retro metalne šolje za kafu, Adidas majice kratkih i dugih rukava različitih boja, sportske torbe, flašice za vodu, elastične bandane, dugačke kompresivne čarape, kape, vodootporne poliester rančeve, a cene su više nego povoljne: majice dugih rukava od 5 do 15 eura, čarape 5 eura, rančevi do 10 eura.

Najveća zamerka se tiče starta polumaratonske trke na kojoj nije “podeljen” start:   start je u 10:30 i organizatori su predvideli da svi trkači kreću u isto vreme a prema sopstvenom projektovanom vremenu. Recimo, trkači koji planiraju da polumaraton trče oko 2h, ne bi trebali da budu u prvoj polovini, već “pozadi”. Ja sam krenula oko 10:45, čekajući u gužvi sa svim ostalim trkačima, a to vreme se može mnogo pametnije iskoristiti, npr. za odlazak u toalet, dodatno zagrevanje ili rastrčavanje.

Duž cele trase postoji značajna podrška muzičara – bubnjara, orkestara, trubača, kao i lokalnog stanovništva i raznih škola trčanja koji viču, pevaju, pljeskaju, raduju se, bacaju pet… Ova energija zaista pomaže i daje snagu kad nam je teško.

Svakog petka se na Pogačarjevom trgu organizuje Odprtna kuhna, najpopularniji food market u Sloveniji. Ovde se predstavlja preko 100 slovenačkih restorana koji spremaju jela najrazličitijih kuhinja: slovenačke kobasice, tajlandske supe, burgeri, pirinčane nudle, šmorn – “cepkane” palačinke sa slatkim sosevima i šećerom u prahu, Prekmurski bograč – gulaš od mesa divljači i razne druge delicije. Radno vreme je od 10AM do 9PM.

U neposrednoj blizini Tivolija, najvećeg parka u Ljubljani nalazi se Pivnica Union, poznata i kao “najboljši pub v Ljubljani“. Ovde se toče razna slovenačka Union piva (svetlo točeno, nefiltrirano, bezalkoholno, radler, tamno), a za 4,80 eura po osobi dobija se “pivovarniška degustacija” svih piva u ponudi po 0,1 dl. Ovo je obavezna stanica nakon uspešno istrčane trke, bilo 10, 21 ili 42 km 🙂

Metelkova je samoproglašeni autonomni kulturni centar i mesto okupljanja alternativnih umetnika i pripadnika različitih subkultura. Nekada vojna baraka, danas podseća na beogradsku Cetinjsku ulicu sa puno barova i klubova. Preporučujem odlazak u nedelju popodne, nakon trke, ponosno – sa medaljom oko vrata 🙂

Ljubljana je zaista sjajan domaćin! Bravo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s