More u februaru – Splitski polumaraton

Za učešće na ovoj trci sam se odlučila imajući u vidu da je u februaru sveden izbor trka na kojima se može učestvovati, a budući da sam prethodno posetila Split u letnjem periodu, želela sam da saznam kako morski grad izleda bez turista.

Splitski polumaraton se održava poslednjeg vikenda u februaru, kalendarski smo i dalje u zimi, a vikend proveden na moru u Dalmaciji, u gradu sa 2.800 sunčanih sati godišnje, na +10C je odličan zimski detox. 🙂

Split (antički: Spalatos) je kulturno i istorijski zanimljiv grad, budući da se nastanak povezuje sa Dioklecijanovom palačom iz 4. veka, koja je gradsko središte. Danas su od kompleksa sačuvane zidine: četvoro vrata, carev mauzolej, Jupiterov hram, Peristil (mesto čestih događanja) i Vestibul.

U zapadnom delu Splita, odnosno zapadno od starog gradskog jezgra nalazi se rezervat prirode i park-šuma Marjan površine oko 3 km2, sa trim stazom za trčanje, planinarenje, vožnju bicikla, nekoliko sportskih terena, zoološkim vrtom, starim jevrejskim grobljem i meteorološkim opservatorijumom. Uz betonirano šetalište može se pristupiti kamenim plažama i uvalama oko celog Marjana.

Preuzimanje startnog paketa (uključuje startni broj, službenu majicu trke, ruksak, finišersku medalju i diplomu sa rezultatom) je na Prokurativama (službeno Trg Republike), par minuta hoda od zapadnog dela Dioklecijanove palače.

Start je u 9h ispred Palače prema zapadu kroz Marmontovu ulicu (ovaj put je nezgodan jer je popločan i klizav), trči se ka Železničkoj stanici i Pujankama sve do Tržnog centra Mall of Split. Na petom kilometru je prva okrepa i okret, vraćamo se ka gradu i Spaladium Areni. Nakon druge okrepe sledi veoma zanimljiv deo staze – ulazi se na fudbalski stadion Poljud i trči se atletskom stazom nakon čega šetnicom trčimo ka Marjanu i obilazimo ga (od 14. do 20. kilometra). U park-šumi pred 17. kilometar obezbeđena je jedna okrepa sa vodom, voćem, sunđerima i energetskim napicima.

Cilj je na Rivi, odnosno Obali Hrvatskog narodnog preporoda. Staza nije preterano teška (ukupna nadmorska visina je 140m) a organizacija je odlična, duž cele trase ljudi bodre trkače, atmosfera je vesela i ima puno volontera. Utisci su odlični!

Par pasusa o gastronomiji:

Iako je zimski period, obavezno preporučujem Luka Ice Cream & Cakes, poslastičarnicu koja svakodnevno pravi divan sladoled bez konzervansa, veštačkih boja i dodatih šećera. Ukusi su najrazličitiji: lavanda, rum, smokva, jogurt sa ruzmarinom, nektarina, mak,dinja, pistaći, medenjaci. Uglavnom je gužva i čeka se u redu dok budete usluženi.

Pekara Kruščić (Kruščić Artisan Bakery) ima sjajne zdrave “hlebaste” proizvode koje prave od različitih vrsta brašna: baget od spelte sa inćunima i lukom, panini vekne,  kolač od šargarepe, komišku pogaču od pšeničnog brašna sa začinskim biljem, paradajzom i crvenim lukom, bezglutensku vegetarijansku pizzu. Prave poslastice!

U lavirintu uličica starog gradskog jezgra, izdvaja se Bokeria Kitchen & Wine Bar, mesto inspirisano La Boqueria marketom u Barseloni, ukrašeno grafikama životinja, flašama likera i sušenim ljutim papričicama. Budući da se nalazi blizu splitske pijace, dnevna ponuda se razlikuje u zavisnosti od dostupnosti svežih namirnica. Možete sesti na zdravi brunch, Aperol spritz ili Amaretto Sour – liker od badema koji služe u simpatičnim teglicama.

Sladoled iz Luka icecream

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s