Sydney Morning Herald Halfmarthon

Ne znam kako drugačije da počnem sa dočaravanjem ovog grada osim – harmoničan, prelep, otmen, organizovan, osunčan, čudnovat, oooogroman, dopadljiv. Na jednom mestu toliko nacija, jezika, multikulturalnosti, kosmopolitskog osećaja, otvorenosti… ljubav na prvu posetu 🙂

Moj najsnažniji utisak nakon mesec dana provedenih u Sidneju: grad u potpunosti prilagođen ljudima, metro koji besprekorno funkcioniše, bicycle i running-free ulice bez zagađenog vazduha, da čovek poželi da se izgubi – toliko prelepih etničkih različitosti na nešto više od 12.000 km².

Grad je ogroman – prostire se na neverovatnih 70 km i moguće je voziti se 2h automobilom i još uvek biti u Sidneju, parkovi dosežu površinu i do 360 hektara – sve je astronomsko, ali ne na američki megalomanski način; već metropola u kojoj nije velika naseljenost obzirom na veličinu (nešto manje od 5 miliona stanovnika).

U Sidnej sam išla u porodičnu posetu i istovremeno turistički, a ispostavilo se da se u to vreme (maj 2016.) održava najveći gradski polumaraton (drugi je u septembru). Za trku (pun naziv: Sydney Morning Herald Half Marathon) sam se prijavila dva meseca pre puta, plašeći se da se kvota ne popuni i da neću uspeti da zauzmem svoje mesto.

Startnina iznosi 140$ i u startni paket uključen je startni broj i finišersko vreme. Postoji online opcija kupovine majice, ženska je jako kvalitetna sa V izrezom (Mizuno), staje oko 50$ i moguće ju je kupiti samo preko sajta. Na ekspu koji je bio održan uoči trke nije bilo moguće kupiti bilo šta sa logotipom trke, već samo suplemente i opremu proizvođača sportske opreme (stekla sam utisak da su Brooks i Mizuno najpopularniji).

U Sidneju, naravno, postoji i Nike Run Club, zamišljen da okuplja sve zainteresovane trkače – polaznike, ali i one sa više iskustva i kilometara u nogama. Na trening je potrebno prijaviti se preko njihove mobilne aplikacije i na taj način se obezbeđuje mesto, obzirom da je broj ograničen (oko 30). Prisustvovala sam jednom treningu koji je bio održan u Centennial Parku, površine 360 hektara (!). Stanica NRC je opremljena staklenim balonima sa vodom, mini improvizovanim svlačionicama, coffee-truckom, velikim zvučnicima i patikama za trčanje koje se mogu isprobati na samom treningu.

Postoji 5-6 grupa, podeljenih u isto toliko članova, ja sam bila u grupi koja je trčala 10km pejsom 5:30/km (bila sam hrabra :). Nakon treninga se ćaska, razmenjuju se utisci, hipsterski se pije kafa iz coffee-trucka sa amblemima Najkija; tu je i fotograf koji to beleži i nakon treninga svima na mejl prosleđuje fotografije.

Preuzimanje startnog broja moguće je tri dana pred polumaraton u Gradskoj kući i sam broj nije moguće preuzeti na dan trke. Broj se nalazi u koverti koja je adresirana na učesnika, tu su i četiri zihernadle a broj je od veoma kvalitetne plastike. U koverti je i korisno i duhovito uputstvo kako postupati na dan trke (lepo se obući, ne uznemiravati druge učesnike, hidrirati se, fotografisati se sa medaljom na cilju :).

Start je za 06:30h, što je stvarno odlično, jer sunce počinje da prži već oko 9h tako da su organizatori pametno osmislili da većina trkača završi svoju trku bez posledica sunčanice. Ja sam bila u grupi koja je startovala u 07:15h, obzirom da sam prilikom prijave navela da je moje projektovano vreme završetka oko 2h. Ovakav, “podeljen” start mi se čini kao odličan za smanjenje gužve na startu, obzirom da brži trkači već krenu i nigde se ne stvara čep.

Trči se po sidnejskom poslovnom delu (Central Bussiness District), dobrim delom ulicama uz okean u kom su pojedine ulice strme, pored Circular Quay i Darling Harbour – ogromne sidnejske luke sve do Sydney Harbour Bridge, najvećeg mosta na svetu sa jednim lukom izgrađenim od čelika, prolazi se kroz četvrt Pyrmont gde se nalazi Sydney Fish Market, treći najveći na svetu. Na 11. kilometru je okret i povratak pored Chinatowna i Chinese Garden of Friendship (koji se može posetiti svakim danom sem nedelje, prepun je mini vodopada, lotosovog cveća i bambusa; ulaz se naplaćuje 5$), trči se ulicama sa kojih je savršen pogled na Kuću sidnejske opere koja je jedna od najprepoznatljivih građevina na svetu i do cilja prolazimo kroz Royal Botanic Garden, glavnu botaničku baštu Sidneja koja je otvorena 1816. godine.

Na stazi se nalaze okrepe sa vodom, voćnim sokovima, red bulom, gelovima i sunđerima  na svakih 3 km.

U Sidneju možete probati hranu koja god vam padne na pamet, recimo pržene gioze ili wonton supu u Chinatownu ili specijalitet – meso kengura, jesti najukusniji tiramisu u univerzumu u Baru Italia u četvrti Leichhardt, sidnejskoj “Little Italy”, stomak sirove tune od 80$ na ribljoj pijaci, biti nepoverljivi i zaljutiti se do besvesti vegetarijanskim tartom kod Kurtoša, isprobavati korejsku hranu iz dvadesetak mini posuda koju sami pečete uz pomoć plinske boce, nabasati na the Lion and Buffalo, kafeteriju u kojoj vikendom od 10h australijanac svira gitaru, piti koktel u The Baxter Inn-u, jednim od dva speakeasy bara u Sidneju koja se nalaze na listi 50 najboljih svetskih barova (iako ćete se pošteno pomučiti dok nađete ulaz, što je i sa mnom bio slučaj :).

Možete peške preći preko Sidnejskog lučkog mosta koji spaja istočni i severni deo grada, trčati od Bondaja do Kuđija, dve najpoznatije, najpopularnije i najfotografisanije plaže, trkačkim treningom istraživati južni Coogee, fantastično se provesti u istraživačko-obrazovnom objektu, kafeteriji, maloj životinjskoj farmi, zanatskoj pekari, bašti voća i povrća The Grounds of Alexandria koji se prostire na jednom hektaru, prošetati se i šopingovati u Queen Victoria Building, građevinu otvorenu 1898. godine i korišćenu kao pijacu, u kojoj se sada nalaze prodavnice popularnih brendova, iznajmiti dasku i surfovati na Maroubri, najpoznatijoj sidnejskoj plaži za surfere (ja se nisam usudila, iako postoje i škole surfovanja).

Putovanje u Australiju bilo je jedno sjajno iskustvo i nadam se da će se uskoro ponoviti, uprkos udaljenosti i veoooma dugačkom putu – skoro 24h u avionu do Land Down Under, where women glow and men plunder. Vredelo je 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s