Polumaraton u Nacionalnom parku Plitvice

Produženi sportski vikend-izlet početkom juna može biti zgodan povod za posetu Plitvičkim jezerima u kombinaciji sa polumaratonom ili maratonom. U ovo doba godine, dani su dugi i sunčani, nije pretoplo niti je vlažnost vazduha visoka i koliko-toliko je moguće izbeći gužve u samom Parku, obzirom da se u jeku turističke sezone (jul-avgust) na ulaz čeka i do sat vremena.

Priroda nacionalnog parka je netaknuta, boja jezera ne-ve-ro-va-tna, iako ogroman broj turista (naročito Azijata :)) hrli ovamo na putu ka hrvatskom primorju. Prilikom ulaska, posetioci na flajeru dobijaju uputstva kojih se moraju pridržavati (na primer, zabranjeno je vikanje, hodanje van staze i branje biljaka). Plitvice se sastoje od 16 međusobno povezanih jezera, 12 gornjih i 4 donja jezera, a ukupna površina Parka je oko 300m².

Postoje dva ulaza kojim je moguće ući u park, kako bi se smanjile gužve. Na ulazu br. 2 postoji parking za autobuse i automobile.

 

U okviru startnog paketa, organizatori trke trkačima poklanjaju ulaznicu za Nacionalni Park, što je lep gest; a obzirom da je trka u nedelju, subota se može iskoristiti za polu ili celodnevni obilazak jezera. U prospektu koji se dobija na ulazu, predloženi su programi obilaska, te se tako u nacionalnom parku može provesti od 2 sata, tokom kojih se posećuje Veliki slap, najveći slap Plitvičkih jezera i Kanjon Donjih jezera (ukupna dužina 3.5 km) pa do čak 8 sati, koliko traje najduži program na kom se prepešači oko 18 km.

Ja sam odabrala turu čije razgledanje traje 4-6 sati tokom kog se jezerska zona obilazi  delom pešačenjem od oko 9km i delom čamcem koji vraća posetioce na ulaz br. 2, odakle i počinje tura.

 

Sama trka se održava prvog vikenda u junu. Start i cilj su kod sportske dvorane Mukinje (bliže Ulazu br. 2), gde je i preuzimanje startnih paketa, koje je moguće preuzeti i na sam dan trke (odnosno, samo preuzimanje startnih paketa je u samoj dvorani, gde postoji mali ali snabdeven i povoljan ekspo).

Po mom mišljenju, vreme starta je moglo biti pomereno sa 9h na 08:30h obzirom da celom dužinom staze ima veoma malo hlada, to je dosta otežavajuća okolnost, pogotovo za nas kojima teže idu dugotrajne uzbrdice, tako da u 11 kad upekne zvezda mi i dalje šipčimo uz brdo. Prvih osam kilometara je kotrljanje, trči se nizbrdo i svi su poletni a nakon toga kreće igranka, sve do cilja. Na trci su postavljene ukupno četiri nedovoljno opremljene okrepne stanice – 5, 10, 15. i 19. km, samo voda i elektroliti; mislim da je tek na 15. bilo malo voća.

 

Ova staza je veoma teška i zahtevna. Medalja je drvena, lagana i ekološka 🙂

Moje vreme je bilo neslavnih 2:38:48. Ipak – važno je učestvovati!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s