Nočna desetka na Bledu

Bled predstavlja jednu od najlepših, najpopularnijih i najfotografisanijih turističkih destinacija u Sloveniji. Okružen je planinama i nalazi se na oko 500m nadmorske visine, pa ga u svim godišnjim dobima posećuju putnici iz raznih delova sveta (Azijati prednjače! :).

Status grada dobio je 1960. godine, a prepoznatljiv je po svom jezeru i zamku-tvrđavi, Blejskom Gradu. Na sredini jezera nalazi se ostrvce na kome je crkva (ujedno je i jedino slovenačko ostrvo :), dok na samom jezeru postoji Grajsko kopališče, uređeni deo na kome je dozvoljeno kupanje (postoji i izdvojeni deo sa toboganom za decu). Voda u jezeru je čista ali prohladna i tokom letnjih meseci. Tvrđava je smeštena na strmoj steni 130m iznad jezera. Isplati se pešačiti do nje (poželjno je imati štapove) zbog prizora koji se sa balkona pruža na jezero i ukoliko je vedro, Gorenjski vrh.

Raspolaže velikim brojem smeštajnih jedinica – hotela na obali jezera, seoskih apartmana i drvenih kućica koje rentiraju meštani, kao i raznovrsnim aktivnim sadržajima: veslanje, vožnja bicikla oko jezera, ronjenje i vožnja kajaka. Izdvojila bih vožnju jezerom Pletnom, tradicionalnim drvenim čamcem ravnog dna i zašiljenog pramca sa tendom, najčešće ofarbanog u zeleno.

Nočna desetka je trka zabavnog i takmičarskog karaktera, održava se početkom jula, a zbog velikog interesovanja limit je ograničen na 3.000 učesnika. Budući da su Slovenci u poslednjih nekoliko godina u samom evropskom vrhu kada se radi o dobroj organizaciji trka (što dokazuje činjenica da je Ljubljanski maraton svrstan u Top 5 evropskih maratona), ni ova trka ne zaostaje u organizaciji i posećenosti, a domaćini se trude da na Ekspo Sajmu na otvorenom ponude raznovrsnu opremu različitih brendova i proizvođača.

Startni paket iznosi 30 eura, neuobičajeno za trku od 10 km ali je zanimljiv i sadržajan – u njemu se pored standardnog reklamnog materijala u vidu časopisa, energetskih gelova i krema za zagrevanje, nalazi iznenađenje, 2016. je bio veliki crno-žuti kišobran sa logotipom trke a 2017. štapovi za planinarenje i lampa za glavu, korisna za trčanje po mraku.

Početak je u 22h na Veslaškoj promenadi u blizini Grajskog kopališča i trči se 1,5 krug oko jezera, pa su tako start i cilj udaljeni dva kilometra. Staza je ravna i uska, otprilike najpribližnija Adi Ciganliji a turisti i meštani pružaju podršku, bodre i pljeskaju iz bašta restorana i stazom koja prolazi uz jezero. Dva puta prolazimo pored svečanog muzičkog orkestra i to je deo staze kojim smo svi trkači bili oduševljeni.

Na cilju kao nagradu za uspešno završenu trku, umesto medalje dobija se viljuška, veoma originalna i autentična ideja organizatora jer svakog učesnika na cilju čeka poslastica – čaša piva i bledska kremšnita, odnosno “blejska kremna rezina”, kako kažu Slovenci, koja je simbol Bleda od 1953. godine.

Oštarija Peglez’n je konobica koja se nalazi u hladu parka Hrib Straža nad Blejskim jezerom i služi divne štrudle sa jabukama. Vredne gastronomskog pomena su i kranjske kobasice. (7€) 🙂

U Piceriji Rustika možete probati izvrsne pizze iz peći na drva sa kraškom pršutom, portobello pečurkama i češnjevim paradižnikom (čeri paradajzom) 🙂 i Komunajzer piva iz istoimene slovenačke craft pivare iz Novog Mesta. Ja sam probala Tito Pale Ale sa 4,6% alkohola.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s