Vinski maraton na Paliću

Drugog dana jeseni, 23. septembra na Paliću je održani prvi Vinski maraton, manifestacija koja bi trebala da u karnevalskom duhu spaja prirodu, trčanje, muziku, vino i gastronomiju.

Organizovanje manifestacije ovakvog tipa je odlična ideja, budući da Palić, jezero i naselje sa istim imenom nudi bogat sadržaj za aktivni odmor. U septembru su dani još uvek topli i dovoljno dugi da se u potpunosti mogu iskoristiti za šetnju, trčanje, vožnju bicikla, obilazak jezera brodićem, posetu zoološkom vrtu, termalnom bazenu ili vinskim turama.

Organizator, Udruženje vinski maraton je učesnicima ostavio mogućnost izbora između dve trke: Trke uživanja i Vinske trke. Trka uživanja (6km) je besplatna, zabavnog karaktera, bez pobednika i plasmana sa mogućnošću kostimiranja učesnika-trkača. Za učesnike Vinske trke predviđena su dva različita startna paketa: osnovni i degustacioni. Najbitnija razlika je što degustacioni paket uključuje pristup degustacionoj zoni u kojoj se nakon trke održava vinska radionica, služe vina vinarija učesnica sa uparivanjem sireva, pršutica i voća (besplatna konzumacija).

Ja sam se odlučila za osnovni start paket, početkom septembra startnina iznosi 12 eura a uključeni su startni broj, finišerska medalja, ceger sa logotipom polumaratona i flaša Stobi vina.

Start trke je u 10:30h ispred Velike terase, u neposrednoj blizini Palićkoj jezera po mom mišljenju kasno – pretpostavljam da je razlog ovome što su organizatori omogućili prijavu na dan trke – 28 eura. Staza prolazi pored Palićkog i Krvavog jezera, kroz vinarije i njihove vinograde (sećam se vinarije Petra i Zvonko Bogdan), salaše (sjajan Majkin salaš!) i ravnice; trči se delom travnatim putem, nakon toga asfaltnim uz jezero. Finiš je ispred Velike terase u Parku prirode Palić.

Za vinski maraton sve preporuke – dobra organizacija, lepo vreme, zabavni karakter, animacija učesnika, vesela atmosfera, interesantna medalja i pozitivni trkači. Vidimo se i 2018. 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s