Amsterdamska hronika

Postoji veliki broj načina za istraživanje Amsterdama i njegovih kanala – organizovane turističke ture, vožnje kanalima u dugačkim zatvorenim čamcima, vožnje iznajmljenih bicikala, samostalne kilometarske šetnje. Moja preporuka je trčeći. 🙂

Ulice Amsterdama su mahom jednosmerne, nisu pretrpane automobilima i saobraćajnom gužvom pa se možete neometano kretati. U četvrtima Jordaan, De Wallen i Grachtengordel postoji pregršt uskih ulica koje se prepliću oko četiri glavna kanala (Singel, Herengracht, Keizersgracht i Prinsengracht) i dugačke su pa čine “stazu” interesantnom jer je na prvi pogled sve isto, a zapravo ništa nije. Svaki od ukupno četiri kanala je poseban na svoj način i što ste dalje od centra dešavanja sve jasnije možete doživeti pravi amsterdamski duh, bez turističkih hordi.

Ukoliko vam se više dopada trčanje u parku, veoma preporučujem Vondelpark, u prevodu Park Zoološkog vrta – nalazi se na oko 2.5 km od centra grada (ovde se tokom letnjih meseci održavaju pozorišne predstave na otvorenom), mada u njemu ima nekoliko staza, ne postoji jasno definisana staza koja kruži oko parka, ali recimo da staze koje idu po obodu parka, u najširem obimu imaju 3.5km. U kasnim jesenjim i zimskim mesecima, veoma je poželjno imati nepromočivi gornji deo trenerke i nepromočive patike za trčanje, obzirom da je kiša svakodnevna i ponekad celodnevna pojava.

Ukoliko vas trkački ili biciklistički put nanese (oko 1,3 km od trećeg kanala, Keizergrachta) preporučujem Foodhallen, fantastičnu zatvorenu halu u kojoj se nalaze gomila štandova raznovrsne hrane – falafeli, salate, pohovani holandski sirevi, vijetnamski street food sa Pho supama, mesni i vegetarijanski burgeri, pita-hlebovi sa oko 30 različitih umaka, meksički takosi i naćosi, varijacija craft piva, gin&tonic-to-go kiosk i francuska slatka peciva. Adresa je Bellamyplein 51.

Sjajno mesto za doručak, zdravi brunch, ujedno i kafeterija i pržionica kafe – Coffee & Coconuts, nalazi se u bivšem bioskopu iz 1920. – blizu Rijksmuzeja (koji je nacionalni holandski muzej), imaju gomilu ceđenih sokova, granolu sa kokosom, avokado tost sa poširanim jajetom, salatu od bulgur pšenice sa povrćem, palačinke od heljdinog brašna sa bademom  i borovnicama, sirove čokoladne kolače i još dosta toga u ponudi. Preporučujem!

Maraton u Amsterdamu održava se treće nedelje u oktobru, počev od 1975. Limit maratona je 16.500 a polumaratona 18.500. Nadam se učešću u oktobru 2018. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s