Athens Halfmarathon

Atinski polumaraton se održava sredinom marta (trećeg vikenda u mesecu) i trka je vremenski odvojena od maratona koji se održava drugog vikenda u novembru. Pretpostavljam da su se organizatori odlučili na ovaj potez zbog velikog broja učesnika koji želi da učestvuje na svakoj od trka. Na polumaratonsku trku broj prijava je limitiran na 7.000 trkača.

Sredina marta je odličan period za posetu Atini i učestvovanje na trci jer su dnevne  temperature preko 15 stepeni, uslovi su idealni i za šetanje i za sam polumaraton. Cena startnog paketa iznosi neskromnih 60 eura (jedan od skupljih u Evropi), ali je učesnički paket zaista bogat, majica je Adidas Dri-FIT koja po želji može biti personalizovana ali je to potrebno naručiti ranije, u toku prijavljivanja preko zvaničnog sajta, dostupno je i graviranje medalje, praćenje rezultata u realnom vremenu, sertifikat o učešću, brojni popusti u restoranima, oficijalni časopis trke i odlične okrepe.

Preuzimanje startnih paketa omogućeno je od četvrtka do subote tokom celog dana u Athens Conservatoire, u delu grada koji se zove Hilton i udaljen je od centra oko pola sata vožnje kolima. Tu se održava i EXPO sa velikim brojem izlagača i značajnom redukcijom cena sportske opreme (Mizuno, Under Armour, Adidas, Compressport, New Balance i drugi).

Trka se održava u nedelju sa početkom u 9h. Start je u centru sa trga Syntagma, ispred Botaničkog muzeja i javnog parka National Garden. Trkači zauzimaju mesta u “boksovima” prema očekivanom finišerskom vremenu, tako da se ne stvara čep niti zastoj ni u jednom trenutku. Ispod dodeljenog BIB-a, startnog broja, nalazi se ime i prezime trkača – ovo je zaista divan gest organizatora, lep znak pažnje i dokaz na koje sve načine se može iskazati zahvalnost organizatora na učešću.

Staza je prilično brdovita (ukupno 250m nadmorske visine) i trče se dva kruga odnosno do 11. kilometra i nazad. Iako se stiže i do periferije, na ulicama ima dosta navijača i improvizovanih muzičkih grupica. Atmosfera je super! Do medalje skrolujte do kraja teksta 🙂

O ATINI

Što se tiče turističkog dela i obilaska grada, ja sam uglavnom išla peške, jednom sam koristila i Uber što nikako ne preporučujem zbog velike gužve i haotične vožnje grka. U Atini postoje opcije za svakog: muzeji koji su otvoreni za posetioce već od 8h, neuredne taverne, klubovi posećeni do 5h ujutru, jeftini suveniri, vijetnamski restorani, ulični barovi. Na trgu Syntagma nalazi se grčki parlament koji nije posećen zbog same građevine već zbog čuvene smene straže (jednom dnevno u 18h). U blizini Syntagme nalazi se veliki broj različitih gastro opcija: suši, giros, sirovo, sveže ceđeno, souvlaki, veggie, sladoledi, mada su to većinom turističke zamke sumnjivog kvaliteta. Super mesta koje bih izdvojila su cocktail barovi Baba Au Rum i The Clumsies.

Baba Au Rum je bar sa najvećim izborom rumova u Evropi i jedan od najboljih rum-barova na svetu. Vikendom je otvoren od 19 do 04h. Kokteli se služe u ručno pravljenim drvenim čašama sa metalnim slamčicama. The Clumsies je 6. najbolji svetski bar za 2017. godinu i otvoren je tokom celog dana a služe se i mali zalogaji (finger food). Podseća na rustičnu dnevnu sobu sa velikim brojem zelenila, a ovde se održavaju i internacionalna koktel takmičenja. Super je za dnevnu varijantu – pauzu tokom pešačke ture.

Ulica Ermou je najpoznatija i najposećenija ulica u Atini, glavno šetalište i ovde je ubedljivo najveća koncetracija turista koji su šopingholičari. Za izbegavanje u širokom luku ukoliko niste ljubitelji selfija iz Bershke sa po 4 kese u svakoj ruci!

Monastiraki je četvrt koja se nalazi neposredno ispod Akropolja i čuvena je po velikom broju marketa, mini pijaca, radnjicama koje prodaju sve i svašta i podsećaju na improvizovane buvljake. Simpatično, neuredno i pretrpano grafitima. Plaka je slična Monastirakiju ali umivenija i sređenija, zovu je i boemska četvrt Atine, atinski Montmartre: kaldrmisane uske ulice, dućani, radnjice, slikari, avangardne second hand tezge – za Atinjane je Plaka nešto kao Skadarlija za Beograđane. Ove dve četvrti se “naslanjaju” jedna na drugu, a odmah iznad njih (bukvalno iznad, na višoj nadmorskoj visini) je Acropolis, glavno obeležje Atine, danas najposećenija gradska “atrakcija”. U drevnoj Atini predstavljao je mesto gde su bili smešteni hramovi i svetilišta: pozorište Dionisa, Hram Nike i Zevsa, drevna Agora. Na vrhu Akropolja suvereno dominira Parthenon koji se vidi iz svakog dela Atine. Pogled na Atinu sa vrha Akropolja je predivan, ali su fotografije ispred Partenona svakako najvredniji suvenir. 🙂

Ispod Akropolja, sa druge strane u odnosu na Plaku i Monastiraki nalaze se brda Filopapos (Philopappos) i Lycabettus, do kojih ima oko 2 km hoda od centra. Pažnja: iako je Filopapos najveći (i najlepši, po mom mišljenju) javni prostor u Atini, nije turističko mesto!  Većina ljudi koji ga posećuju su lokalci. Lycabettus je popularniji među turistima budući da se na vrhu nalazi uspinjača u borovoj šumi, a takođe i pozorište i restoran. Da bi se sve navedeno obišlo potrebno je dva dana i minimum 17 km pešačenja. 🙂

Atinski polumaraton je fantastičan doživljaj i preporučujem svakome ko je u mogućnosti da istrči ovu trku. Medalja je oličenje lepote!!! ❤

Processed with VSCO with av4 preset

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s