Berlin explore + Marathon

Berlin, pored Njujorka, već nekoliko godina postavlja najnovije svetske trendove u životnim stilovima, muzici, uličnoj modi i umetnosti. Inspirisani neprevaziđenom kreativnošću, sve više umetnika iz celog sveta dolazi u Berlin i čini ga time, pored Pariza, najuzbudljivijim mestom u Evropi. U Berlinu su ljudi VEOMA opušteni i nonšalatni.

Berlin je najveći i glavni grad Savezne Republike Nemačke i drugi po redu najveći grad Evropske unije, odmah posle Londona. Ovde se nalaze sve najznačajnije zgrade Vlade, a među njima i Reichstag koji je sedište nemačkog parlamenta i koji je moguće besplatno posetiti uz prethodno online prijavljivanje i značajne mere predostrožnosti: potrebno je 2-3 dana da vam odobre posetu.

IMG_0725

Da je Berlin grad umetnosti i umetnika potvrđuje činjenica da se u gradu nalazi 170 muzeja, među kojima je i čuveno Muzejsko ostrvo u centru grada na kom se nalazi pet muzeja (18 eura je cena dnevne karte). Veliki orkestri, kao što je Berlinska filharmonija i tri velike operske kuće sa svojim zapaženim postavkama opera i baleta, čine Berlin omiljenom destinacijom ljubitelja klasike iz čitavog sveta. Za zabavu po svačijem ukusu brinu brojna pozorišta, varijetei, kabarei, andergraund klubovi i javne i privatne galerije.

Najpoznatija i najinteresantnija privatna galerija je Sammlung Boros, poznata i kao Der Bunker. Zgrada je izgrađena 1943. godine po nalogu Adolfa Hitlera i služila je kao bunker od 1943-1945. Nakon Drugog svetskog rata koristila se kao mesto za skladištenje voća, a od 1992. do 1995. godine ovde su se održavale najpoznatije tehno žurke. Od 2003. godine u privatnom je vlasništvu Kristijana Borosa, koji je zgradu otkupio za svoju privatnu kolekciju dela savremene umetnosti.

U bunkeru se nalazi 120 soba raspoređenih na pet spratova, a izložba se menja svake četiri godine. Ukoliko želite da je posetite, potrebno je rezervisati minimum mesec dana unapred.

This slideshow requires JavaScript.

Južno od Brandenburške kapije, u neposrednoj blizini, nalazi se Memorijal ubijenim Jevrejima Evrope sa 2711 sivih betonskih ploča koje podsećaju na sarkofag. Identične su po svojim horizontalnim dimenzijama, dok se vertikalno razlikuju od 8 cm do preko 15 stopa. Ploče su eksperiment sovjetskog filmskog teoretičara Leva Vladimira Kuleshova koji je smatrao da posmatrači-gledaoci pronalaze više smisla u interakciji nekoliko uzastopnih istih kadrova, nego u nekoliko različitih koji se ne ponavljaju istovremeno. Korišćenje Kuleshovog efekta je u svojim filmovima usvojio Alfred Hitchcock .

Na pločama turisti sede i razgovaraju, fotografišu se, pojedini igraju žmurke između visokih ploča, tako da mesto više podseća na neobičan park nego na spomen-ploče šest miliona ubijenih Jevreja. Obzirom na to, na internetu se mogu pronaći polemike o estetskim kvalitetima i moralnim vrednostima memorijala, te ga New Yorker smatra neprimerenim.

Leti se život odvija u barovima pored plaža, a u ovom gradu je oko 1900. godine nastao pokret Freikörperkultur koji podržava i podstiče naturistički pristup sportu i životu u zajednici. Čak je i u turističkom Tiergartenu koji je drugi najveći park u Berlinu, dozvoljeno sunčanje bez kupaćih kostima.

Postoji veliki broj bioskopa i pozorišta na otvorenom, dok za vreme svih godišnjih doba, dakle tokom cele godine postoje žurke koji počinju u petak popodne a završavaju se u ranim jutarnjim časovima ponedeljkom. Na primer, u klub ://about blank jako je teško ući: šanse su manje od 30% ali postoje određene “preporuke”, recimo potrebno je biti obučen što “odrpanije” i tamnije, u lateks ili druge neobične materijale, ali će vas kreveti u parku koji je pretvoren u džunglu definitivno ostaviti bez teksta. Fotografisanje je striktno zabranjeno, tako što vam obezbeđenje preko kamere na mobilnom zalepi crnu selotejp traku. 

Berlin ima 180 km vodenih puteva i 1700 mostova, u odnosu na Venecijinih 409. Obzirom na to, vlasnici barova, kafića i restorana dosetili su se, te su u lukovima mostova otvorili veliki broj mesta za zabavu. Jedno od interesantnijih i manje turističkih je Tausend, jazz bar, kantina i umetnička galerija u jednom. Barovi se nalaze na najrazličitijim mestima: u bivšem preuređenom javnom toaletu, bar otvoren početkom ’50ih sa terarijumom i ogromnim živim paukovima koji slobodno šetaju po toaletu i na šanku, u bivšoj jevrejskoj školi za devojčice iz 1928. godine, takođe bar sa 1250 različitih alkoholnih pića u kome je 2009. godine sniman Tarantinov Inglourious Basterds.

Najturističkija mesta su, osim Brandenburške kapije, Checkpoint Charlie i East Side Gallery. Checkpoint Charlie (poznat i kao Checkpoint C) bio je jedan od glavnih graničnih prelaza između istočnog i zapadnog Berlina za vreme Hladnog rata.

East Side Gallery je većini najpoznatija po muralu iz 1990. godine My God, help me to to survive this deadly love, na kome su prikazani Leonid Brežnjev i Erih Honeker u socijalističkom bratskom poljupcu, reprodukujući fotografiju koju je snimio Regis Bossu 7. oktobra 1979. godine tokom proslave tridesetogodišnjice osnivanja Nemačke Demokratske Republike.

Breznev-Honecker_1979

Na bivšem aerodromu Tempelhof koji je zatvoren za saobraćaj 2008. godine (fun fact: na ovom aerodromu nalazio se najmanji duty-free shop na svetu 🙂 ), a od 2010. funkcioniše kao javni park; tokom letnjih meseci Berlineri ovde organizuju piknike, puštaju zmajeve i voze bicikle, a kada se radi o Berlinskom maratonu, ovde se održava ekspo centar sa velikim brojem učesnika i preuzimanjem startnih brojeva.

Mislim da je ovaj maraton odličan za početak kompletiranja The Abbott World Marathon Majors serije iz nekoliko razloga:

 1.  staza je potpuno ravna;
 2. trka se održava poslednje nedelje  u septembru, tako da je vreme najčešće pogodno;
 3. relativno lako se može upasti jer se startnina može kupiti preko zvaničnih tour-operatera ukoliko ne budete izvučeni na lutriji;
 4. startnina je među povoljnijim od svih šest mayor maratona

Berlinskih 42.195m biće upamćeni po jakoj kiši, žuljevima (povremena post-maratonska realnost koja se prešućuje, što bi rekla Josipa ❤ ) i prelepoj medalji.

Kao što svi znamo: bol je privremen, slava je večna ❤

TOP 10 BERLIN: 

 • touristic: East Side Gallery
 • culture: Pergamonmuseum
 • lazy Sunday: Tempelhof Feld
 • drinks: Botanical Affairs
 • food: Arminius Markthalle
 • street art: Urban Nation
 • Berlin from above: Die Weltballon
 • gallery: Sammlung Boros
 • interior: Steel Vitange Bikes Café
 • spa: Liquidrom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s